Achtergrond Yoga

p1470098_lichter_resizeOorspronkelijk is Yoga afkomstig uit India en ze bestaat al vele jaren. Yoga betekent verbinden of verenigen. We verbinden ons met de natuur, de dieren en de mensen om ons heen en met onszelf.

De kinderyoga die yogajuf Lies geeft is Hatha Yoga. Hatha Yoga is een lichamelijke vorm van yoga die het meest beoefend wordt in het Westen.

De term hatha bestaat in het Sanskriet (oude taal uit india) uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden of tegenpolen. Het gaat hierbij om de vereniging van de tegenpolen in jezelf. Hatha yoga is een middel om het denken te leiden door onrust en ongemak weg te nemen die je in je lichaam, ademhaling en zintuiglijke waarneming ervaart. Hatha yoga helpt je de juiste balans te vinden tussen lichaam en geest, denken en voelen en tussen de buitenwereld en jezelf.

Asana’s zijn in het Sanskriet houdingen. De oefeningen zijn goed voor je spieren en botten: de buitenkant van je lijf. En ze hebben een goede uitwerking op de binnenkant van je lichaam: de bloedsomloop, de organen in je lichaam, zoals je hart, je nieren, je longen en het zorgt voor een goede spijsvertering. Alle yoga houdingen ontlenen haar oorsprong uit de natuur, omdat de wijze yogi’s in alles geïnteresseerd waren en goed om zich heen keken. De vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte spelen hierbij een belangrijke rol. Voor het bedenken van de lessen haalt ook yogajuf Lies haar wijsheid en inspiratie uit de natuur.